![](https://www.special.claas.com/blueprint/servlet/resource/image/680242/buehne_text/820/460/1b46626ddecc74ac73d9f6c81576fc5d/Oc/shredlage-stage-pic-1.jpg)
![](https://www.special.claas.com/blueprint/servlet/resource/image/680242/buehne_text/820/460/1b46626ddecc74ac73d9f6c81576fc5d/Oc/shredlage-stage-pic-1.jpg)
SHREDLAGE® høstanbefaling
SHREDLAGE® snittemateriale har følgende karakteristika:
- Snitlængde på 26-30 mm
- 95 % af stængelstykkerne er tyndere end 4 mm
- Skrællede stængler
- Fleksible bestanddele
- Kerner delt i fire eller otte stykker
- Alle dele fremstår "løse"
![Friskt snittemateriale -](https://www.special.claas.com/blueprint/servlet/resource/image/916398/inline_l_m/820/360/93d1aa4cf846dfdfaca403734cb88263/uZ/259642.jpg)
Friskt snittemateriale
![Fermenteret snittemateriale -](https://www.special.claas.com/blueprint/servlet/resource/image/916392/inline_l_m/820/360/ae32f0e2709242c91cca7a067a32cdd9/LM/244156.jpg)
Fermenteret snittemateriale
Som udgangspunkt gælder de samme anbefalinger til høst af SHREDLAGE® som til traditionel høst af silomajs. Erfaringerne viser, at man især skal være opmærksom på forarbejdningen af stænglerne, da stængelbrydningsgraden aftager hurtigere her end ved kerner.
Det anbefalede tørstofindhold ligger i området 32-36 %. Fugtigere materiale med mindre end 32 % tørstof kan føre til øget dannelse af ensilagesaft. Et tørstofindhold på over 36 % kræver meget omhyggelig komprimering.
Følgende anbefalinger er en indføring i korrekt indstilling af maskinen:
Snitlængde (mm) | Frisk masse | Tørstof |
30 | 70 | 30 |
26 | 65 | 35 |
21 | 60 | 40 |
Corn-cracker-valsernes afstand skal altid vælges, så den korrekte stængelbrydningsgrad og forarbejdning af kernerne opnås.
Det er tvingende nødvendigt at kontrollere stængelbrydningskvaliteten og eventuelt tilpasse maskinindstillingerne løbende i henhold til de nævnte kriterier.
(Ved Brown Mid-rib (BMR) majssorter kan det være nødvendigt at indstille valserne cirka ½ mm tættere sammen end anbefalingen for traditionel majs på grund af BMR-stænglernes svampethed.)
Corn-cracker-indstillingerne kan kontrolleres ved hjælp af følgende metoder:
Kort om metoderne:
- SHREDLAGE® kontrolkort til bestemmelse af partikellængden og tykkelsen.
- 1 liters prøvebæger til "lyntest" af kerneforarbejdningen. I prøven bør alle kerne være delt i mindste fire, gerne otte, dele, og der bør ikke være nogen hele kerner.
- Corn Silage Processing Score CSPS, majskernernes forarbejdningsgrad. CSPS er en laboratorieanalyse, der vurderer kernernes forarbejdning i forhold til den samlede mængde stivelse i prøven. Værdien afhænger af forskellige parametre. Ud over materialets tørstofindhold, sorten og de geografiske forhold spiller finsnitterens indstilling og graden af slid på cracker-valserne en vigtig rolle. Ved SHREDLAGE® bør CSPS for frisk majs være over 70.
- En Penn State Shaker Box er velegnet til at kontrollere forarbejdingen af SHREDLAGE® direkte i siloen. Andelen af de forskellige fragmenter bestemmes ved hjælp af sier med forskellige maskestørrelser. Der tilstræbes en andel på 25 % på den øverste si og mere end 40 % på den midterste si.